°° Nezapomeň, že jsi milované dítě °° ♥

Kdo dokáže vidět do srdce?

28. 7. 2011 21:05
Rubrika: Moje úvahy

 

Kdo dokáže vidět do srdce?

Aneb jak nesoudit podle zdání.

 

Když čtenář čte báseň, myslíte snad, že dokonale a přesně dokáže z díla vyčíst, co básník prožívá? A mnohokrát mají básníci potřebu psát tak jinotajně a metaforicky, že se může stát, že dílo třeba pochopíte trochu jinak než básník původně zamýšlel. Ale to není závratně důležité, protože i tak dokáze čtenář dílo ocenit. Pro básníka je potěšením napsat dílo a vyjádřením svého já, a čtenář? Čtenář bývá obohacen básníkovou tvorbou a nechává dílo spontánně působit ve svém srdci a mysli. A snad někdo možná velmi se dokáže přiblížit originálu myšlenky a prožitku či zkušenosti s jakou básník dílo psal, snad znal jeho život nebo byl jeho blízkým přítelem.

A co ty člověče? Myslíš si, že dokonale rozumíš druhému člověku? Myslíš si, že znáš jeho nitro, jeho vnitřní stav v jakém se nachází, máš jeho zkušenosti, touhy, sny, zklamání a slabosti? Proč si dovoluješ jej posuzovat, v horším případě i odsuzovat?

Mnohdy si skutečně člověk zaslouží napomenutí, ale velmi často tím jen zaděláváme na problémy a ničíme mír a nevědomky podporujeme zlo. Kéž by každý člověk poznal svobodu, která se mu nabízí. Jen málokdo ji opravdu v plnosti přijímá a žije. Kdyby jen každý pochopil, že pro každého je tu víc lásky a dobra než se dožaduje. A tato naprostá Láska zcela osvobozuje člověka a proměňuje, duši živí a táhne stále " blíže k nekonečnu ".

Ten, kdo je sám v sobě vyrovnaný a přijímá tuto lásku už dávno přešel ze smrti do života a neposuzuje člověka podle měřítek, které v něm vznikly v důsledku nedostatku lásky. Člověk svobodný přijímá lásku a nepotřebuje si na někom vybíjet zlost i kdyby k tomu měl právo, protože láska všechno usmiřuje. Člověk svobodný nepotřebuje druhého srážet třeba jen v nejmenší věci, aby se sám povýšil. Nepotřebuje nic, protože všechno, co potřebuje má, a tak může v plnosti rozdávat, a to upřímně a ze srdce.

Je ale pochopitelné, že napřed musí být srdce naplněno a pak může vydávat. Nejsme perpetum mobile a to platí jak po tělesné stránce, tak i vnitřně. Dovolme, aby nás Bůh naplnil. Svět nám tuto Lásku a svobodu nemůže dát. Ale věřme, že tato Láska existuje a věřme, silně věřme, že jednou zvítězí. Jednou bude triumfovat a my se snažme ať osvobozuje co nejvíce lidí už teď.  :)

Zobrazeno 1682×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková